Aronia, comoara naturii, proprietăți și beneficii

Ce este Aronia?

Aronia (Aronia melanocarpa, scorușul negru) este o plantă medicinală, al cărei consum este extrem de benefic pentru sănătatea noastră. Polonia este în prezent cel mai mare producător de aronia din lume. Această plantă are o mulțime de compuși biologici activi, care sunt implicați în procesele metabolice ale organismelor vii. Absența lor din dietă are un impact negativ asupra sănătății noastre. Numărul incidentelor de deteriorare a ADN-ului într-o celulă umană este estimat la zece mii pe zi. Radicalii cu oxigen și azot provoacă leziuni ale ADN-ului care duc la mutații, reacționează cu aminoacizii și oxidează de asemenea lipidele din membranele celulare. Reacțiile radicalilor cu ADN, proteine ​​și lipide și, în special, acumularea de biopolimeri deteriorați ai produselor lor, este începutul proceselor degenerative, urmate de multe boli și îmbătrânirea organismului. Aronia conține o cantitate mare de antioxidanți, adică substanțe care inhibă eficient procesele de oxidare, deoarece au capacitatea de a reacționa cu radicalii liberi. Scopul lor este să întâlnească radicalul și să reacționeze cu acesta mai repede decât o pot face alte molecule. Prin neutralizarea (spălarea) radicalilor liberi, antioxidanții protejează proteinele, ADN-ul, lipidele și polizaharidele de deteriorarea oxidării. Aronia conține, de asemenea, fitamine, adică „vitamine ale noului mileniu”; antocianine, care sunt responsabile pentru culoarea violetului saturat, de culoare închisă a fructului și a așa-numitelor taninuri cu un gust aspru-amar. Prin urmare, fructele sale nu sunt o materie primă pentru desert pentru consum direct, dar sunt potrivite pentru utilizarea preventivă ca medicament. Acești compuși au proprietăți antiinflamatorii, anticancerigene, antivirale și antibacteriene. Procianidinele aroniei combinate cu molecule de antocianină sunt probabil cauza unei mai bune biodisponibilități a acestor compuși. Aronia, în comparație cu alte fructe, cum ar fi murele, coacăzele negre sau vișinele, este un record în ceea ce privește conținutul de antocianină și cantitatea totală de polifenoli din fructe (10-20 g / kg polifenoli, 4,0-8,5 g / kg antocianină) .

Stresul oxidativ

Stresul oxidativ (stresul de oxigen, încărcarea oxigenului) este o stare de dezechilibru între radicalii liberi și antioxidanții din organism. Atât radicalii liberi, cât și antioxidanții apar în mod natural în organism, deoarece sunt esențiali pentru desfășurarea corectă a numeroase procese de viață. Atâta timp cât există un echilibru între ele, corpul funcționează corect. Cu toate acestea, atunci când producția de radicali liberi crește sau activitatea antioxidantilor scade, apare așa-numitul stres antioxidant. Când oxigenul este transformat în energie în organism, unele dintre moleculele sale sunt eliberate sub formă de așa-numiți radicali liberi de oxigen – compuși care distrug tot ceea ce întâlnesc pe drum. Cum fac acestea? Oxidanții au un electron nepereche, așa că se străduiesc în mod constant să recupereze un electron dintr-o altă celulă pentru a-l atașa la acest electron. Acest proces duce la dezintegrare și deteriorarea celulelor și, astfel, la întreruperea funcționării lor. Formele reactive de oxigen pot provoca daune tuturor bio-moleculelor prezente în organism, inclusiv proteinelor, grăsimilor și ADN-ului celulelor, ceea ce duce la mutații. În cazuri extreme, oxidanții pot duce la moartea celulelor. Acțiunea distructivă a radicalilor liberi este împiedicată de antioxidanți, care le dau electronul liber și astfel elimină excesul lor din organism. Hrana este sursa principală a majorității antioxidanților, cum ar fi carotenoizii, polifenolii și vitaminele C, A și E. Aceste vitamine nu sunt sintetizate în organism și trebuie furnizate cu alimente.

Stresul oxidativ este de obicei cauzat de factori externi:

 • stres;
 • exercițiu intensiv, regulat;
 • poluarea mediului;
 • expunere excesivă la lumina soarelui (băi solare excesivă)
 • fumatul
 • contactul cu metale grele: plumb, cadmiu și mercur, precum și cu oxizi de azot prin emisii alimentare sau auto;
 • luarea anumitor medicamente – contracepție, antidepresive, steroizi și anticoagulante;

Vârsta este de asemenea importantă, deoarece mecanismele de apărare ale organismului împotriva excesului de radicali liberi sunt semnificativ slăbite de-a lungul anilor. O cauză importantă a stresului oxidativ este și alimentația necorespunzătoare, inclusiv consumul de:

 • alimente puternic procesate, pulverizate cu pesticide și fructe și legume fertilizate artificial;
 • produse cu mucegai (în principal legume și fructe) – tăierea fragmentelor de fructe, legume sau pâine mucegăite și consumul restului produsului;
 • produse afumate (hidrocarburile aromatice dăunătoare sunt produse în timpul fumatului);
 • mâncare prăjită, arsă (compușii aminici care sunt distructivi pentru sănătate se formează în timpul prăjirii, sunt prezenți și în produsele arse);
 • carnea vindecată (sunt prezente nitrozaminele dăunătoare);
 • alcool;

Excesul de radicali liberi în timpul stresului oxidativ contribuie la deteriorarea vasculară, precum și la oxidarea colesterolului LDL „rău” din endoteliul vaselor de sânge, conduc la dezvoltarea aterosclerozei și a bolilor aferente ale sistemului cardiovascular, cum ar fi infarctul miocardic, accident vascular cerebral sau boala coronariană. În timpul stresului oxidativ, oxizii grași (lipide) din membranele celulare ale pielii și proteinele structurale (în special colagenul) sunt de asemenea oxidate, ceea ce determină îmbătrânirea prematură a pielii. Stresul oxidativ poate provoca, de asemenea, multe boli ale pielii, inclusiv melanomul foarte periculos. Acesta este doar unul dintre numeroasele tipuri de cancer care se pot dezvolta. Excesul de radicali liberi duce la deteriorarea ADN-ului, adică materialul genetic al celulei, ceea ce poate duce la formarea oricărui cancer. Stresul oxidativ poate fi, de asemenea, una dintre cauzele bolilor neurodegenerative (boala Parkinson, boala Alzheimer), deoarece neuronii sunt mai susceptibili la deteriorarea oxidativă decât alte celule. În plus, stresul oxidativ poate duce la dezvoltarea bolilor ochilor, plămânilor, stomacului, rinichilor, tractului urinar și a oricărui alt sistem și organ.

Sănătatea inimii

Ateroscleroza, hipertensiunea arterială și, în consecință, atacul de cord sau accidentul vascular cerebral sunt principalele cauze ale morții premature. Hipertensiunea arterială este cauzată de acumularea plăcii aterosclerotice și a colesterolului rău, care sunt simptome ale stresului oxidativ cronic. Cercetările arată că poate fi prevenită prin activitatea fizică și menținerea unei diete adecvate bazate pe fructe și legume. Consumul de antioxidanți inhibă formarea de focare aterosclerotice. Antocianinele conținute în aronia reduc concentrația totală (TC) de colesterol LDL (LKDL-C) și trigliceride (TG) și încetinesc rata de câștig în masă de grăsime. După două luni de terapie cu extract de aronia și teste clinice în pacienții cu hipertensiune arterială, tensiunea arterială și nivelul de colesterol au scăzut semnificativ. Preparatele aronia sunt eficiente în tratarea pacienților cu sindrom metabolic. Caracteristica acestui sindrom este obezitatea abdominală și rezistența la insulină. La fel ca „paradoxul francez”, în care consumul de vin roșu, în timp ce se consumă o cantitate mare de grăsimi animale saturate, nu provoacă o creștere a colesterolului rău, rolul aroniei în prevenirea bolilor cardiace și cardiovasculare se poate dovedi a fi un „paradox antioxidant polonez”. Mai multe conserve de aronia în dietă, precum și suplimentarea cu extract de aronia, reduc riscul de atac de cord.

Previne cancerul

Factorii cancerigeni apar în mediul nostru într-un mod natural (de exemplu, radiații UV), dar nivelul acestora este crescut de poluare (otrăvire de mediu, unele produse din industria chimică, fumuri de eșapament auto, fumat, metale grele și nitrosamine în dietă etc. ). Este dificil să eviți aceste amenințări atunci când trăiești într-un oraș mare, dar pot fi reduse la minimum prin utilizarea produselor cu proprietăți anti-cancerigene în dietă. O creștere a riscului este legată de vârstă, de un stil de viață sedentar, dar la fel de mult ca o treime din toate cazurile de cancer au cauze dietetice și modificările dietetice le pot preveni; 30-35% din cazurile de cancer sunt legate de fumat. Alte componente ale alimentelor vegetale au un rol important în prevenirea cancerului, adică fibre dietetice care nu sunt absorbite (până recent tratate ca inutile). Astăzi, se știe că lipsa lor în dietă încetinește trecerea maselor alimentare și provoacă un contact mai lung al componentelor lor cu pereții stomacului și intestinelor. Polifenolii continuti in aronia reduc frecventa mutatiilor genice, iar daca apar modificari neoplazice, utilizarea extractelor de polifenol inhiba dezvoltarea lor. Polifenolii cu proprietăți antioxidante puternice și anti-radicale pot fi eficienți în prevenție, deoarece lucrează pentru reducerea efectului cancerigenelor asupra organismului, neutralizează radicalii liberi înainte de a putea deteriora biomoleculele din celulă.

Îmbunătățește funcția creierului

Respectând ipoteza de îmbătrânire radicală, deteriorarea oxidativă cauzată de radicalii liberi începe să se acumuleze în organism în jurul vârstei de patruzeci de ani, deoarece mecanismele enzimatice funcționează mai puțin eficient. Aceasta duce la degenerarea țesuturilor, la dezvoltarea patologiilor, a bolilor și în final la moarte. La baza bolilor neurodegenerative și a îmbătrânirii normale se află oxidarea proteinelor din creier, ceea ce înseamnă că, odată cu vârsta, funcțiile cognitive ale creierului legate de memorie și învățare sunt reduse. Compușii obținuți din plantele de faminamină cu proprietăți antioxidante sunt de ajutor în inhibarea sau încetinirea procesului de proteine. oxidarea, adică îmbătrânirea, deoarece leagă radicalii liberi implicați în procesul de degenerare neuronală, livrarea zilnică a unei doze adecvate de antioxidanți de aronia ajută la reducerea mortalității neuronale și, astfel, la riscul de boli neurodegerative. Prin urmare, Aronia este o plantă minunată, care are capacitatea de a reduce schimbările de îmbătrânire în organism. Proprietățile antioxidante ale aroniei împiedică efectele negative ale radicalilor liberi în organism și deteriorarea celulelor.

Nutriția pentru ochi

După vârsta de 40 de ani, ochii încep să îmbătrânească și aprox. 10% din populație cu vârste cuprinse între 65 și 75 de ani suferă de o reducere dramatică a vederii cauzată de degenerarea maculară legată de vârstă (AMD), de 2,5 ori mai des ca urmare a fumatului de țigări, ceea ce sugerează că poate fi asociat cu stresul oxidativ și deteriorarea cauzate de radicalii liberi. Toate complicațiile vizuale, cum ar fi observarea la distanță, vederea scurtă, percepția inegală a semnalelor de către ochiul stâng și cel drept, orbirea culorilor, adaptarea lentă a ochilor la întuneric, provoacă numeroase probleme la locul de muncă și în viața de zi cu zi. Bolile mai grave, cum ar fi diabetul sau glaucomul, condamnă deseori pacienții la handicap permanent. Aceste boli pot fi prevenite și efectele lor pot fi atenuate. Luați preparatele de aronia și aveți grijă de ochii voștri! Aronia este utilizata în tratamentul afecțiunilor de microcirculație la nivelul globilor oculari, la vederea scurtă progresivă și degenerativă, în așa-numitele retinopatii la diabetici, în modificări senile, asociate cu deficiențe de vedere. Factorii activi din aronia neagră pot fi folosiți cu succes în prevenirea bolilor oculare, ameliorează și tulburările de vedere și reprezintă o speranță pentru pacienții cu glaucom. Antocianele conținute în aronia accelerează regenerarea rodopsiei, adică pigmentul prezent în staminele retinei care permite viziunea corectă a culorilor, datorită căruia ochiul înregistrează rapid imaginea și distanțele obiectelor și se adaptează crepusculului și întunericului. Un număr semnificativ de factori care provoacă boli de ochi privesc tulburări cardiovasculare și ale sistemului nervos. Prin urmare, utilizarea preparatelor care conțin antocianine este benefică în prevenirea acestor boli.

Aronia si glicemia

Aronia ar trebui consumată în primul rând de persoanele care suferă de diabet înainte de sarcină, de femeile care s-au îmbolnăvit de diabet în timpul sarcinii și de toți cei care se tem de boală, deoarece au predispoziții justificate la aceasta, potrivit cercetărilor, aronia este o armă naturală în lupta pentru nivelurile corecte de zahăr. Diabetul se caracterizează printr-un nivel crescut de glucoză în organism și este însoțit de stres oxidativ. Este una dintre principalele boli ale societății, dar se dovedește că putem să o prevenim noi înșine. Când nivelul de zahăr din sânge crește, concentrația de vitamina C și vitamina E scade, iar capacitatea antioxidantă a lichidelor corporale scade. Pentru a preveni slăbirea barierei antioxidante, este recomandabil să consumi suplimente care conțin antioxidanți. Aronia previne deteriorarea vaselor de sânge, caracteristic diabetului, ceea ce duce la deteriorarea vaselor mici din ochi (retinopatie diabetică), picioare (picior diabetic) și vase coronariene ale inimii. Medicii recomandă includerea preparatelor de aronia în dieta pacienților cu aceste probleme. Antocianinele au, de asemenea, capacitatea de a stimula celulele pancreatice să producă insulină. Datorită conținutului ridicat de acid aronian, aronia poate fi un supliment alimentar valoros pentru persoanele cu așa-numitul „sindrom metabolic” (obezitate, diabet, hipertensiune arterială, ateroscleroză).

Beneficii pentru piele

Nivelul radicalilor liberi și speciilor reactive de oxigen este mai mare în celulele pielii persoanelor îmbătrânite, ceea ce duce la stres oxidativ. Cauzele îmbătrânirii rapide a pielii includ excesul de lumină solară, fumatul și alimentația precară. Radiația UVA reprezintă 90% din radiațiile care ajung la suprafața pământului, dar UVB este de 1000 de ori mai puternică în producerea de daune solare și este în principal responsabil pentru degradarea fibrelor de colagen și a cancerului de piele. Antocianinele conținute în aronia au o capacitate extraordinară de a absorbi radiațiile solare dăunătoare organismului nostru. Acționează ca filtre UV naturale. Prin urmare, acestea se protejează împotriva îmbătrânirii pielii. Oamenii care au „supradozat” soarele în prima lor zi de vacanță trebuie să consolideze bariera antioxidantă a organismului. Când mergeți la plajă sau într-o excursie pe vreme însorită, este bine să luați suc de aronia cu dvs., care va compensa lipsurile și vă va proteja de efectele adverse ale radiațiilor solare. Procesul de reînnoire a pielii se bazează pe faptul că cascadele radicalilor liberi, care provoacă oxidarea proteinelor pielii, sunt eliminate. Pielea capătă timp pentru procesele de regenerare. Catehinele prezente în extractul de aronia au și efecte antiinflamatorii și bacteriostatice, ceea ce aduce efecte senzaționale în situația tratamentului acneic, precum și în stările inflamatorii ale pielii cauzate, de exemplu, de alergie.

Îmbunătățirea sistemului imunitar

Este recomandabil să includeți produse aronia în dietă, deoarece, după cum știm cu toții, este mai ieftin și mai bine să preveniți decât să vindecați. În aronia veți găsi antocianine, leucocanine, quercetină, rutină și catehine. Acest amestec de antioxidanți naturali face corpul nostru capabil să combată radicalii liberi, bacteriile și virusurile. În plus, o doză specială de vitamine C, E, PP și din grupul B va face ca sistemul nostru imunitar să reziste puternic la degenerarea celulelor. Mineralele, vitaminele și antioxidanții care conțin aronia sunt absorbite cu ușurință și susțin puternic celulele sistemului imunitar. Aronia are multe avantaje, care funcționează bine în prevenirea multor boli. Este benefic pentru sănătate sub orice formă. Nu există contraindicații pentru utilizarea sa, de asemenea, cu utilizarea simultană a medicamentelor de origine naturală sau sintetică. Până în prezent nu s-au observat interacțiuni aronice sau alergie la aronia. Nu au fost raportate efecte nedorite. Produsele Aronia sunt disponibile fără rețetă și nu sunt dăunătoare atunci când sunt utilizate conform recomandărilor producătorului. Aronia are cea mai mare valoare antioxidantă a tuturor fructelor existente!

Puteți vedea cum să înființați o plantație de Aronia aici!

Puteți cumpăra puieți de Aronia aici!

Cum înființezi o plantație de coacăz negru (Ribes nigrum)

Recoltați dintr-o plantație comercială la momentul când se fac tăierile de fructificare: începutul lunii martie, butași de circa 10 cm din lemn de 1 an. Confecționați lădițe de scândură adânci de 15 cm pe care le umpleți cu nisip umed. Înfigeți în nisip mai mult de jumătate din lungimea butașilor recoltați la distanțe de 1-2 cm unul de altul. Așezați lădițele cu butași într-un loc ușor umbrit, udați moderat, astfel ca nisipul să fie tot timpul umed, fără să băltească apa. În luna septembrie, la sfârșit, se extrag butașii înrădăcinați din nisip și se plantează la locul definitiv în gropi de 20x20x20 cm la distanța de 2,5 metri între rânduri și un metru pe rând.

Asta înseamnă 4000 plante / hectar.

Dacă doriți să obțineți fructe mai repede cumpărați butașii înrădăcinați.

Vara se menține terenul curat de buruieni.

Producția economică se poate obține din anul al 3-lea de la plantare și asta înseamnă circa 3-4 kg de fructe per plantă, adică 4000 plante x 4 kg = 16000 kg / hectar.

Prețul de piață al fructelor oscilează între 8 și 10 RON / kg.

Procesarea fructelor în vederea obținerii unui beneficiu mai consistent poate însemna:

 • Vin tonic din coacăze negre
 1. Fructele se spală, se zdrobesc și la fiecare kg de fructe se adaugă 3 litri de apă în care s-au dizolvat câte 350 g zahar la fiecare litru.
 2. Se lasă la fermentat ca și vinul de struguri, se trage de pe drojdie de câte ori este necesar și după 2 ani se poate îmbutelia în recipiente de sticlă pentru valorificare pentru cei cu anemii.
 • Suc natural de coacăz negru
 1. Se zdrobesc fructele spălate în prealabil, se storc și sucul obținut se pasteurizează.
 2. Se îmbuteliază în recipient de 0,5-1 litru în vederea valorificării.

Cea mai importantă lucrare la coacăzul negru în afară de recoltat este aceea a tăierilor de fructificare care se execută în fiecare an primăvara înainte de pornirea în vegetație. Lucrarea constă în înlăturarea lemnului mai vechi de 2 ani în totalitate și menținerea unei tufe de 15-25 lăstari de 1 an pentru o producție maximă.

Îngrășămintele aplicate sunt de preferat cele organice, în felul acesta obținând o producție bio.

Puteți cumpăra plante de coacăz negru aici!

Cum să amenajăm un rozariu

Un rozariu este o construcție destinată agrementului, mai exact o suprafață de teren unde sunt plantate în exclusivitate specii și soiuri de trandafiri cu tufe joase sau urcători, cu alei amenajate pentru uzul vizitatorilor și mobilier de grădină: foișoare, podețe, bănci plasate aleatoriu pentru întregirea decorului.

Rozariile cu tradiție adună anual milioane de vizitatori, ceea ce face posibilă existența acestora din punct de vedere al suportului financiar.

Amenajarea unui rozariu pe o suprafață de 10 hectare ar fi o investiție de perspectivă având în vedere printre altele unicitatea și estetica deosebită de care astăzi avem mare nevoie.

Primul pas ar fi achiziționarea unui teren de 10 hectare care să aibă câteva caracteristici obligatorii:

 • Temperatura medie anuală în zona terenului să fie de 10-12 grade Celsius;
 • Temperatura minimă în timpul iernii să nu depășească -20 grade Celsius;
 • Suma precipitațiilor anuale să fie situate între 400-600 mm/m pătrat;
 • Terenul să fie plan sau cu înclinația pantei de maxim 10-12 grade;
 • Terenul să fie amplasat în apropierea căilor de acces, CFR sau șosea, să aibă acces la utilități: gaz, curent electric, apă, canalizare și să fie liber de construcții.

Pasul următor va fi acela al amenajării aleilor pietonale și al mobilierului de grădină.

Aleile principale cu lățimea de 4 metri și care să străbată terenul în lung și în lat și circular.

Aleile secundare cu lățimea de 1,2 metri care să urmărească toate zonele unde se vor planta trandafiri și unde vizitatorii trebuie să aibă acces.

Pe toată suprafața terenului se vor amenaja 4-5 foișoare pentru uzul vizitatorilor care vor să se relaxeze și să privească peisajul, la fel un număr de cel puțin 120 bănci tip parc amplasate la marginea aleilor.

Se vor amenaja cel putin 3 guri de apă din rețeaua publică sau din puț forat pentru udarea plantelor.

Se vor instala pe marginea aleilor stâlpi pe care se montează corpuri de iluminat electrice.

Se vor construi pe o suprafață de maximum 300 m pătrați hală depozit, birouri, depozit de plante stratificate.

Plantarea propriu-zisă a trandafirilor se va face începând de la marginea aleilor în rânduri de câte 50 tufe din același soi cu 2 sau 3 repetiții. La capătul rândului va fi instalată eticheta pentru notarea denumirii soiului și câteva caracteristici de soi. Trandafirii urcători vor fi plantați tot în rânduri de câte 50 tufe lângă care se vor instala spalieri de susținere cu cel putin 5 sârme. Urcătorii vor fi plantați în rânduri mai rare, adică la distanța dintre rânduri mai mare de 2.5 metri.

Cei cu tufă joasă se pot planta la distanța între rânduri de 1,5 m.

Se va avea deasemenea în vedere că rândurile consecutive să nu fie plantate cu soiuri cu culori identice, se va ține evidența soiurilor și numărului de tufe în registru special în care se reproduce la scară mică amplasamentul fiecărui soi.

După aceste lucrări de bază se pot introduce designuri unice și se poate face începerea unei strategii de marketing și creștere a valorii rozariului, dar este clar că vizitatorii vor veni singuri la aflarea veștii că există un astfel de loc.

Plantație de Aronia melanocarpa – o investiție de viitor

O investiție de mare perspectivă, având în vedere calitățile extraordinare de plantă medicinală. Cererea de fructe proaspete și fructe prelucrate sub formă de ceaiuri, sucuri, deshidratate este foarte mare.

Planta este un arbust mare puțin pretențios la condițiile pedoclimatice, valorificând bine terenuri în pantă, parțial erodate, suportă bine temperaturile scăzute în timpul iernii, fructifică bine la un aport moderat de îngrășăminte naturale, putând da până la 30 tone fructe / hectar.

Pentru reducerea cheltuielilor cu înființarea unei plantații putem produce singuri materialul săditor recoltând butași dintr-o plantație pe rod și înrădăcinându-i în pat de nisip umed sau perlit.

La distanța între rânduri de 4 metri și distanța pe rând de 1 metru avem nevoie de 2500 plante la hectar. Este important ca plantația să fie executată pe o suprafață de cel putin 5 hectare într-un singur trup, ceea ce ne va ajuta să putem dezvolta după intrarea în producție o bază de procesare cu banii obținuți pe fructe.

Distanța dintre rânduri așa cum am mai arătat va fi de 4 metri, asigurând dezvoltarea buna a tufelor și coacerea fructelor. Nu necesită spalieri.

Întreținerea solului curat de buruieni în timpul verii se va face cu grapa cu discuri pe intervalele dintre rânduri, iar pe rândul de plante se va interveni cu sapa în plantațiile ecologice, sau cu erbicide, unde nu se pune problema producției bio.

Tăierile de formare și fructificare se execută începând cu anul al doilea de la plantare și acestea presupun înlăturarea lăstarilor îmbătrâniți și limitarea înălțimii plantelor la maximum 2-2,5 metri.

Culesul fructelor se face manual după ce acestea s-au colorat în albastru închis, ceea ce corespunde calendaristic ultimei decade a lunii iulie și primei decade a lunii august. Întârzierea recoltării duce la pierderi de producție prin atacurile produse de grauri și prin deshidratarea fructelor pe ramuri și stafidirea acestora.

Imediat după recoltare fructele se cufundă în apă pentru a le separa de frunzele rămase la recoltare, se spală, se zvântă prin întinderea pe suprafețe plane la umbră, după care se pot procesa în:

 • Fructe deshidratate;
 • Extracte alcoolice;
 • Suc presat la rece;
 • Suc prin fierbere;
 • Vin de Aronia.

Eficiența economică

La o producție de 30 tone pe hectar, la prețul de piață al fructelor de 8 RON / kg obținem 240000 RON / hectar.

Sigur că nu vom obține 30 tone pe hectar din primii ani de rod, dar de la 5 tone / hectar vom fi eficienți, adică 40000 lei din care dacă scădem lucrările agricole mecanice și manuale rămânem cu un beneficiu net de 25000-30000 RON per hectar.

Puteți cumpăra plante de Aronia aici!

Puteți citi despre toate proprietățile și beneficiile uluitoare ale acestei plante aici!

Trandafirul sălbatic pentru producția de măceșe – o investiție profitabilă

Trandafirul sălbatic pentru producția de măceșe  – o investiție profitabilă în maximum 4 ani – Rosa canina

Achiziționăm 5 hectare teren într-un singur trup, pe cât posibil expoziție sudică, cu o fertilitate mijlocie, pe care îl arăm toamna la 30 cm adâncime.

Primăvara discuire prin 2 treceri ale grapei cu discuri și pichetarea terenului cu rânduri la distanța de 4 metri și la un metru plante pe rând.

Asta înseamnă 2500 plante la hectar, deci la 5 hectare avem nevoie de 2500 puieți = 12500 puieți de Rosa canina.

Puieții se pot cumpăra sau se pot produce prin semănarea semințelor de măceș toamna, imediat după recoltarea fructelor.

După pichetare săpăm gropile 40 x 40 x 40 cm și plantăm, după care udăm.

Vara terenul se întreține curat de buruieni.

După 4 ani de la plantare putem obține o producție de 10 tone fructe / hectar, pe care le putem valorifica ca atare sau putem să le procesăm sub formă de fructe uscate pentru industria farmaceutică sau sub formă de gemuri, sucuri.

Eficiența economică

Fructe uscate pentru scopuri medicinale. Consumul specific este de 5 kg fructe proaspete la 1 kg fructe uscate ceea ce rezultă în 10 tone fructe uscate, care la un preț de piață de 30 RON / kg = 300000 RON.

Gemuri – consumul specific este de 1 kg gem la 4 kg măceșe proaspete, rezultă 12500 kg la 30 RON / kg = 375000 RON.

O investiție profitabilă – trandafir Rose de Recht

Rose de Rescht

Face parte din grupa trandafirilor cu flori mirositoare rămase se spune din zestrea grădinilor suspendate din Persia antică. Mirosul cu totul deosebit recomandă folosirea acestui trandafir pentru producerea de dulceață, siropuri sau uleiuri esențiale parfumate.

Dacă ați hotărât demararea unei astfel de investiții trebuie să hotărâți și dacă vreți să faceți procesarea petalelor și sub ce formă: fabrica de dulcețuri, siropuri sau distilat de ulei aromat pentru industria parfumurilor.

Căutați un teren de minimum 5 hectare într-un singur trup situat într-o zonă nepoluată, pe cât posibil lângă o apă curgătoare, în principal fiind vorba de terenuri nelucrate de mult timp, proprietate a familiei sau cumpărați teren în extravilanul localităților învecinate. Arați întreaga suprafață de teren toamna la adâncimea de 30 cm.

Discuiți prin 2 treceri terenul primăvara.

Pichetați terenul pentru rânduri la distanța de 2,5 metri și pentru plante pe rând la un metru, adică 4000 plante pe hectar.

Procurați primăvara butași înrădăcinați de trandafir Rose de Rescht altoiți pe măceș.

Instalați spalierii cu 3 sârme la distanța de 2,5 m între rânduri.

Fasonați plantele, mocirliți și plantați în gropi individuale de 40x40x40 cm.

Udați fiecare plantă cu 1-1,5 litri apă.

Întrețineți terenul curat de buruieni.

În anul al doilea de la plantare culegeți florile și le procesați, urmând ca în al treilea an de la plantare să se intre pe producție economică, adică la întreaga capacitate de producție.

Durata de viață a plantației poate fi de 15-20 ani.

Cheltuieli de înființare 5 hectare

 • Material săditor – 20000 tufe trandafiri x 5 RON / bucata = 100000 RON
 • Lucrări mecanice = 20000 RON
 • Lucrări manuale = 25000 RON
 • Îngrășăminte organice = 15000 RON

Cheltuieli de înființare pe 5 hectare total = 160000 RON

Eficiența economica

Recoltare flori per hectar = 10000 kg

Din 3 tone petale se obține prin distilare 1 litru de ulei de trandafir, care la prețul de piață valorează 5000 Euro.

Pe 5 hectare putem obține aproximativ 16-17 litri ulei de trandafir = 80000 Euro

Eficiența economică la dulceața de trandafiri

50000 kg petale producție totala / 6 kg petale consumul specific  = 9000 kg dulceață de trandafiri, care la un preț de piață de 25 RON / kg = 225000 RON

O metodă de înmulțire a nucilor

În prima jumătate a lunii ianuarie demarați operațiunea de înmulțire a nucilor fructiferi.

Achiziționați fructe de nuci provenind de la un nuc având următoarele calități ale fructului:

 • Coaja subțire și ușor de deschis
 • Mărime medie sau mare
 • Culoarea maro deschis

Sortați fructele eliminând corpurile străine și fructele mici sau deformate.

Cufundați fructele alese în apă călduță și le mențineți acolo 30 minute.

Culegeți fructele din apă și le introduceți în pungi de plastic câte 10-15 bucăți. Etanșați pungile prin legare, depuneți pungile într-un recipient pe care îl îngropați în nisip umed, într-un loc unde nu pot ajunge șoareci sau veverițe și unde temperatura nu scade sub 0 grade Celsius.

La începutul lunii aprilie se scot pungile, se aleg nucile care prezintă încolțire vizibilă și se seamănă cu grijă în rigole de circa 10 cm adâncime și se acoperă cu pământ mărunțit, după care se udă. În timpul verii se întreține terenul curat de buruieni. La sfârșitul verii, după căderea frunzelor, se scot puieții, se retează pivotul rădăcinii și se replantează în câmpul 2. În toamna următoare se recoltează puieții pentru vânzare.

Puteți cumpăra puieți de nuci din pepiniera noastră aici!

Cum plantam?

Gradina casei ne preocupa mai mult astazi cand avem nevoie de ea sub alte aspecte decat cele vechi cand ne multumeam cu pomi fructiferi si vita de vie. Acum cautam in primul rand sa ne satisfacem setea de frumos prin multimea de plante ornamentale aflate la indemana, dar si miscarea in aer liber pe care o presupune intretinerea prin taierea gazonului sau mentinerea plantelor la dimensiuni rezonabile prin taieri si despartiri de tufe.

De ce este important sa stim cum vor arata in perspectiva plantele cu care ne umplem gradina? Sunt dese cazurile cand, din necunoastere, arborii care fac o coroana ce depaseste in diametru 10 metri si in inaltime 6-8 metri sa fie plantati la distante de numai 2-3 metri unul de altul. La inceput totul pare sa fie perfect. Dupa 5-6 ani cand coroana incepe sa se formeze vedem ca aceasta se intrepatrunde cu ramurile coroanelor vecine, creand un hatis inestetic. Daca suprafata gradinii nu ne permite nu vom planta deloc arbori mari precum: artari, nuci, mesteceni, stejari, limitandu-ne la arbori mici: salcamul galben, Magnolia, mar ornamental, sau la arbusti: Spiraea, Weigela, Cotinus, Berberis, Euonymus etc.

Tot asa de important este sa luam in considerare si marimea sistemului radiular al plantelor pe care le alegem pentru gradina noastra. Sarcinile radacinilor sunt acelea de a fixa planta in sol, de a absorbi apa cu substantele nutritive din sol. Marimea sistemului radicular este factor limitativ pentru gradina casei daca aceasta nu are suprafata necesara sa poata sa le primeasca fara a le suprapune.

Partea superioara a tulpinii impreuna cu ramurile, frunzele, florile si fructele reprezinta coroana care da in mare masura portul plantei. La suprafete ale gradinii care nu depasesc cateva sute de metri patrati vom avea grija sa nu plantam arbori la care coroana va depasi in perspectiva a 8-12 ani diametrul de 8-10 metri, cum ar fi cazul la: stejar, frasin sau ailanthus.

Cat priveste frunzele plantelor propuse pentru a forma gradina, ne vom referi la cele 2 grupe mari de frunze intalnite la plantele ornamentale:

 • Cele cu frunza lata
 • Cele cu frunze aciculare

In viata plantelor, frunzele sunt organe care indeplinesc urmatoarele functii:

 • Asimilatia clorofiliana
 • Transpiratia si gutatia
 • Respiratia si schimbul de gaze cu mediul extern

Trebuie sa retinem ca si aspect practic ca in sezonul rece plantele in marea lor majoritate isi pierd frunzele si intra din punct de vedere fiziologic in repaus vegetativ.

Acesta este momentul potrivit pentru a transplanta. Este vorba de lunile octombrie-noiembrie si martie-aprilie cand solul nu este inghetat.

Pentru plantele care au frunze aciculare, cum ar fi coniferele in general, care nu pierd frunzele in sezonul rece, transplantarea se poate face oricand, exceptand momentele in care solul este inghetat sau in lunile cand temperature mediului ambient se situeaza la peste 20 grade Celsius.

Asigurarea umiditatii necesare a solului in momentul transplantarii este factor hotarator in prinderea noii plante sadite.

Aceasta se realizeaza prin udarea din belsug a plantei transplantate pe un interval de 4-5 zile pentru a realiza in acelasi timp aderarea solului la radacinile fine absorbante si eliminarea aerului din preajma radacinilor. Se mai impun cateva precizari legate de scoaterea plantelor din pepiniera in vederea transplantarii:

 • in cazul in care transplantarea se face la mai mult timp dupa scoaterea din pepiniera, pana in momentul plantarii, puietii vor fi stratificati pentru a evita deshidratarea, adica se vor aseza cu radacinile intr-un sant sapat proaspat adanc de 40-50 cm, dupa care acoperim radacinile cu pamant maruntit.
 • in cazul in care transplantarea se face imediat avem grija ca de la momentul scoaterii si pana la plantare sa evitam deshidratarea prin acoperirea radacinilor cu prelate, folii sau alte materiale si evitarea expunerii la insolatia directa.

Operatiunea de plantare a puietilor propriu-zisa incepe cu saparea unei gropi corespunzatoare ca marime cu radacinile, adica in cele mai multe cazuri 40x40x40 cm. la saparea gropilor este de observat ca in majoritatea cazurilor in care plantam in curti ale caselor, solul este intesat de materiale ramase in urma constructiei, pietris, var, ciment, fier, sticle, caramizi, etc. Toate acestea sunt acoperite de proprietar cu un strat de 20-30 cm sol adus din alta parte, dand impresia ca totul este perfect. Materialele ramase dupa constructie pe care le gasim cand incercam sa sapam gropile pentru plantare au nu numai efect de ingreunare a saparii, ci si de otravire a noii plante sadite cu substante toxice. In multe situatii din cauza varului, cimentuliui, vopselelor, uleiurilor plantele pur si simplu se usuca sau in alte cazuri au un parcurs de viata cu cresteri minime si o coloratura bolnava. Cu orice ocazie trebuie sa-i facem pe proprietarii de gradini sa inteleaga ca inainte de a aseza un strat de pamant proaspat adus de la o decopertare este obligatorie degajarea terenului de toate resturile constructiei si nu numai acoperirea lor ca sa nu se vada. Dupa ce groapa a fost sapata se trece la fasonarea materialului saditor, adica scurtarea radacinilor scheletice si a partii aeriene la dimensiuni in care sa instituim un echilibru intre absorbtia realizata de radacini si evaporatia produsa in partea aeriana atunci cand vor porni in vegetatie. In caz contrar se poate produce deshidratarea si moartea plantei.

Cand se achizitioneaza plante de la o pepiniera sau un garden center ele vin sub cateva forme:

 • Plante la ghiveci –Se scoate planta din recipientul de plastic si se afunda intr-un vas cu apa pana cand bulele de aer din pamant sunt eliminate, asa reusim sa hidratam cat mai bine radacinile. Se alege un loc potrivit pentru planta si se sapa o groapa cu putin mai mare decat ghiveciul. Se aseaza planta in groapa si se pune pe margini pamant maruntit pana la acoperirea completa, se calca bine in jurul plantei si se mai uda putin ca sa se aseze pamantul.
 • Plante la balot de pamant – in general acestea sunt plante mari ce vin in balot de pamant acoperit cu o plasa de iuta (plasa de iuta se descompune in timp). Se sapa o groapa putin mai mare decat balotul, si se aseaza planta in pamant. Plasa de iuta se desface la partea superioara, dar fara sa o miscam sau sa o eliminam, balotul trebuie sa ramana intact. Se pune pamant peste balot pana cand groapa este acoperita si tasam bine cu piciorul. Se uda abundent.
 • Plante cu radacina nuda – acestea se pot planta in timpul repausului vegetativ, cand nu au nicio frunza pe ele. Se sapa o groapa putin mai mare decat radacina si asezam planta. Se adauga pamant maruntit pana cand acoperim in totalitate groapa. Se taseaza bine locul si se uda.

Ramanem la convingerea ca ingrasamintele se administreaza in anul al doilea de la plantare si nu in momentul plantarii. In rest, planta noua se uda din belsug cateva zile consecutive si se protejeaza impotriva rozatoarelor.