Pepiniera este amplasată în extravilanul localității Zalău, la poalele munților Meseș, în zona colinară. Temperatura medie anuală este de 9,1 grade Celsius. Suma precipitațiilor anuale este de 670 mm. Sol brun-roșcat de pădure.

Producerea materialului săditor se realizează în două etape. Prima etapă o constituie semănatul și butășirea în seră, iar etapa a 2-a se desfășoară în pepinieră, în câmp, unde plantele tinere rezultate din semințe sau butași se transferă în anul al II-lea. În câmp plantele sunt tratate și îngrijite după tehnologii cunoscute până în momentul când ajung la dimensiunile standard, după care urmează scosul lor, sortarea și ambalarea în vederea valorificării.

Rămas fără serviciu, inginerul agronom Mircea Lăncrăjan s-a văzut nevoit să găsească soluţii pentru a-şi întreţine familia. Avea 80 de ari de teren la poalele Meseşului, pe care a început să cultive diferite plante ornamentale. Cum pământul nu era potrivit unor astfel de culturi şi cum preţul terenurilor scăzuse foarte mult, antreprenorul a decis că e momentul să îşi dezvolte business-ul. În urma unui anunţ dat în ziarul local, zeci de persoane s-au arătat dispuse să îi vândă terenurile pe care le deţineau. Atunci, Mircea Lăncrăjan a reuşit să cumpere 5 hectare de teren.

Copacei.ro a fost, practic, rodul unui efort comun şi susţinut depus de trei generaţii: de la bunicul agronom şi bunica economistă, la mama inginer biochimist, şi, mai recent, la nepotul student la Horticultură. “Un efort susţinut desfăşurat pe o perioadă de 22 de ani, cu bune si cu rele, cu bucurii şi necazuri, întreaga familie : bunici, copii, nepoţi, care au pus umărul şi au reuşit ceva.

“Eu am crescut cu bunicii şi am copilărit prin pepinieră; am prins din mers diferite lucruri, iar în timp bunicul m-a învăţat tot ce ştie despre acest domeniu. Acum, eu sunt cel care duce lucrurile mai departe”, afirmă inginerul Andrei Manafu.

Dacă în prima etapă, din lipsă de bani, seminţele şi butaşii de plante erau “culeşi” din parcuri ori de la marginea drumului, ulterior, acestea au fost achiziţionate de la diverşi furnizori din ţară şi străinătate, precum grădini botanice, institute de cercetări, parcuri naţionale şi locale. În timp, au luat fiinţă câmpuri de plante mamă pentru ramuri altoi, butaşi şi seminte, iar speciile şi soiurile existente au fost extinse de la câteva exemplare, la mii şi chiar zeci de mii.

“A fost o ofertă bună de preţ. Proprietarii de terenuri urmăreau atunci să scape de agricultură şi pământuri; oferta fiind mare, preţurile erau relativ mici. Totuşi, pământul era nelucrat, cu spini, buruieni, neatins de ani de zile, iar bunicul nu avea bani ca să-l exploateze”, spune inginerul Andrei Manafu, nepotul în vârstă de 26 de ani care conduce, în prezent, afacerea înfiinţată de bunicul său. A găsit, însă, soluţii: fiind vorba de o suprafaţă mare de teren, inginerul a parcelat-o şi a dat-o celor interesaţi să îşi facă mici grădini de legume. “A dat pământul fără nicio chirie către circa 30 de familii care şi-au pus legume acolo. În felul acesta terenul a fost curăţat şi lucrat, pentru ca după câţiva ani, pe măsură ce oamenii reununţau să mai cultive, terenul să fie transformat într-o pepinieră”

Avem o diversitate foarte mare de specii și soiuri, dorim ca în viitor sa devenim una dintre cele mai mari pepiniere din țară.

Ne dorim să extindem businessul, iar Copacei.ro să devină un parc dendrologic, unde cei interesați să poată admira diferite specii.

Visul nostru, ca familie, a fost dintotdeauna, să creăm un parc de magnolii, cu o colecție impresionantă de soiuri. Acest lucru se concretizează în anul 2021, când, prin mari eforturi, am ajuns să avem una dintre cele mai mari colecții de magnolii din lume. Mai multe informații găsiți pe Magnolia Parc.