Recoltați dintr-o plantație comercială la momentul când se fac tăierile de fructificare: începutul lunii martie, butași de circa 10 cm din lemn de 1 an. Confecționați lădițe de scândură adânci de 15 cm pe care le umpleți cu nisip umed. Înfigeți în nisip mai mult de jumătate din lungimea butașilor recoltați la distanțe de 1-2 cm unul de altul. Așezați lădițele cu butași într-un loc ușor umbrit, udați moderat, astfel ca nisipul să fie tot timpul umed, fără să băltească apa. În luna septembrie, la sfârșit, se extrag butașii înrădăcinați din nisip și se plantează la locul definitiv în gropi de 20x20x20 cm la distanța de 2,5 metri între rânduri și un metru pe rând.
Asta înseamnă 4000 plante / hectar.
Dacă doriți să obțineți fructe mai repede cumpărați butașii înrădăcinați.
Vara se menține terenul curat de buruieni.
Producția economică se poate obține din anul al 3-lea de la plantare și asta înseamnă circa 3-4 kg de fructe per plantă, adică 4000 plante x 4 kg = 16000 kg / hectar.
Prețul de piață al fructelor oscilează între 8 și 10 RON / kg.
Procesarea fructelor în vederea obținerii unui beneficiu mai consistent poate însemna:
- Vin tonic din coacăze negre
- Fructele se spală, se zdrobesc și la fiecare kg de fructe se adaugă 3 litri de apă în care s-au dizolvat câte 350 g zahar la fiecare litru.
- Se lasă la fermentat ca și vinul de struguri, se trage de pe drojdie de câte ori este necesar și după 2 ani se poate îmbutelia în recipiente de sticlă pentru valorificare pentru cei cu anemii.
- Suc natural de coacăz negru
- Se zdrobesc fructele spălate în prealabil, se storc și sucul obținut se pasteurizează.
- Se îmbuteliază în recipient de 0,5-1 litru în vederea valorificării.
Cea mai importantă lucrare la coacăzul negru în afară de recoltat este aceea a tăierilor de fructificare care se execută în fiecare an primăvara înainte de pornirea în vegetație. Lucrarea constă în înlăturarea lemnului mai vechi de 2 ani în totalitate și menținerea unei tufe de 15-25 lăstari de 1 an pentru o producție maximă.
Îngrășămintele aplicate sunt de preferat cele organice, în felul acesta obținând o producție bio.