Un rozariu este o construcție destinată agrementului, mai exact o suprafață de teren unde sunt plantate în exclusivitate specii și soiuri de trandafiri cu tufe joase sau urcători, cu alei amenajate pentru uzul vizitatorilor și mobilier de grădină: foișoare, podețe, bănci plasate aleatoriu pentru întregirea decorului.
Rozariile cu tradiție adună anual milioane de vizitatori, ceea ce face posibilă existența acestora din punct de vedere al suportului financiar.
Amenajarea unui rozariu pe o suprafață de 10 hectare ar fi o investiție de perspectivă având în vedere printre altele unicitatea și estetica deosebită de care astăzi avem mare nevoie.
Primul pas ar fi achiziționarea unui teren de 10 hectare care să aibă câteva caracteristici obligatorii:
- Temperatura medie anuală în zona terenului să fie de 10-12 grade Celsius;
- Temperatura minimă în timpul iernii să nu depășească -20 grade Celsius;
- Suma precipitațiilor anuale să fie situate între 400-600 mm/m pătrat;
- Terenul să fie plan sau cu înclinația pantei de maxim 10-12 grade;
- Terenul să fie amplasat în apropierea căilor de acces, CFR sau șosea, să aibă acces la utilități: gaz, curent electric, apă, canalizare și să fie liber de construcții.
Pasul următor va fi acela al amenajării aleilor pietonale și al mobilierului de grădină.
Aleile principale cu lățimea de 4 metri și care să străbată terenul în lung și în lat și circular.
Aleile secundare cu lățimea de 1,2 metri care să urmărească toate zonele unde se vor planta trandafiri și unde vizitatorii trebuie să aibă acces.
Pe toată suprafața terenului se vor amenaja 4-5 foișoare pentru uzul vizitatorilor care vor să se relaxeze și să privească peisajul, la fel un număr de cel puțin 120 bănci tip parc amplasate la marginea aleilor.
Se vor amenaja cel putin 3 guri de apă din rețeaua publică sau din puț forat pentru udarea plantelor.
Se vor instala pe marginea aleilor stâlpi pe care se montează corpuri de iluminat electrice.
Se vor construi pe o suprafață de maximum 300 m pătrați hală depozit, birouri, depozit de plante stratificate.
Plantarea propriu-zisă a trandafirilor se va face începând de la marginea aleilor în rânduri de câte 50 tufe din același soi cu 2 sau 3 repetiții. La capătul rândului va fi instalată eticheta pentru notarea denumirii soiului și câteva caracteristici de soi. Trandafirii urcători vor fi plantați tot în rânduri de câte 50 tufe lângă care se vor instala spalieri de susținere cu cel putin 5 sârme. Urcătorii vor fi plantați în rânduri mai rare, adică la distanța dintre rânduri mai mare de 2.5 metri.
Cei cu tufă joasă se pot planta la distanța între rânduri de 1,5 m.
Se va avea deasemenea în vedere că rândurile consecutive să nu fie plantate cu soiuri cu culori identice, se va ține evidența soiurilor și numărului de tufe în registru special în care se reproduce la scară mică amplasamentul fiecărui soi.
După aceste lucrări de bază se pot introduce designuri unice și se poate face începerea unei strategii de marketing și creștere a valorii rozariului, dar este clar că vizitatorii vor veni singuri la aflarea veștii că există un astfel de loc.