O investiție de mare perspectivă, având în vedere calitățile extraordinare de plantă medicinală. Cererea de fructe proaspete și fructe prelucrate sub formă de ceaiuri, sucuri, deshidratate este foarte mare.

Planta este un arbust mare puțin pretențios la condițiile pedoclimatice, valorificând bine terenuri în pantă, parțial erodate, suportă bine temperaturile scăzute în timpul iernii, fructifică bine la un aport moderat de îngrășăminte naturale, putând da până la 30 tone fructe / hectar.

Pentru reducerea cheltuielilor cu înființarea unei plantații putem produce singuri materialul săditor recoltând butași dintr-o plantație pe rod și înrădăcinându-i în pat de nisip umed sau perlit.

La distanța între rânduri de 4 metri și distanța pe rând de 1 metru avem nevoie de 2500 plante la hectar. Este important ca plantația să fie executată pe o suprafață de cel putin 5 hectare într-un singur trup, ceea ce ne va ajuta să putem dezvolta după intrarea în producție o bază de procesare cu banii obținuți pe fructe.

Distanța dintre rânduri așa cum am mai arătat va fi de 4 metri, asigurând dezvoltarea buna a tufelor și coacerea fructelor. Nu necesită spalieri.

Întreținerea solului curat de buruieni în timpul verii se va face cu grapa cu discuri pe intervalele dintre rânduri, iar pe rândul de plante se va interveni cu sapa în plantațiile ecologice, sau cu erbicide, unde nu se pune problema producției bio.

Tăierile de formare și fructificare se execută începând cu anul al doilea de la plantare și acestea presupun înlăturarea lăstarilor îmbătrâniți și limitarea înălțimii plantelor la maximum 2-2,5 metri.

Culesul fructelor se face manual după ce acestea s-au colorat în albastru închis, ceea ce corespunde calendaristic ultimei decade a lunii iulie și primei decade a lunii august. Întârzierea recoltării duce la pierderi de producție prin atacurile produse de grauri și prin deshidratarea fructelor pe ramuri și stafidirea acestora.

Imediat după recoltare fructele se cufundă în apă pentru a le separa de frunzele rămase la recoltare, se spală, se zvântă prin întinderea pe suprafețe plane la umbră, după care se pot procesa în:

  • Fructe deshidratate;
  • Extracte alcoolice;
  • Suc presat la rece;
  • Suc prin fierbere;
  • Vin de Aronia.

Eficiența economică

La o producție de 30 tone pe hectar, la prețul de piață al fructelor de 8 RON / kg obținem 240000 RON / hectar.

Sigur că nu vom obține 30 tone pe hectar din primii ani de rod, dar de la 5 tone / hectar vom fi eficienți, adică 40000 lei din care dacă scădem lucrările agricole mecanice și manuale rămânem cu un beneficiu net de 25000-30000 RON per hectar.

Puteți cumpăra plante de Aronia aici!

Puteți citi despre toate proprietățile și beneficiile uluitoare ale acestei plante aici!