Aronia, comoara naturii, proprietăți și beneficii
Ce este Aronia?
Aronia (Aronia melanocarpa, scorușul negru) este o plantă medicinală, al cărei consum este extrem de benefic pentru sănătatea noastră. Polonia este în prezent cel mai mare producător de aronia din lume. Această plantă are o mulțime de compuși biologici activi, care sunt implicați în procesele metabolice ale organismelor vii. Absența lor din dietă are un impact negativ asupra sănătății noastre. Numărul incidentelor de deteriorare a ADN-ului într-o celulă umană este estimat la zece mii pe zi. Radicalii cu oxigen și azot provoacă leziuni ale ADN-ului care duc la mutații, reacționează cu aminoacizii și oxidează de asemenea lipidele din membranele celulare. Reacțiile radicalilor cu ADN, proteine și lipide și, în special, acumularea de biopolimeri deteriorați ai produselor lor, este începutul proceselor degenerative, urmate de multe boli și îmbătrânirea organismului. Aronia conține o cantitate mare de antioxidanți, adică substanțe care inhibă eficient procesele de oxidare, deoarece au capacitatea de a reacționa cu radicalii liberi. Scopul lor este să întâlnească radicalul și să reacționeze cu acesta mai repede decât o pot face alte molecule. Prin neutralizarea (spălarea) radicalilor liberi, antioxidanții protejează proteinele, ADN-ul, lipidele și polizaharidele de deteriorarea oxidării. Aronia conține, de asemenea, fitamine, adică „vitamine ale noului mileniu”; antocianine, care sunt responsabile pentru culoarea violetului saturat, de culoare închisă a fructului și a așa-numitelor taninuri cu un gust aspru-amar. Prin urmare, fructele sale nu sunt o materie primă pentru desert pentru consum direct, dar sunt potrivite pentru utilizarea preventivă ca medicament. Acești compuși au proprietăți antiinflamatorii, anticancerigene, antivirale și antibacteriene. Procianidinele aroniei combinate cu molecule de antocianină sunt probabil cauza unei mai bune biodisponibilități a acestor compuși. Aronia, în comparație cu alte fructe, cum ar fi murele, coacăzele negre sau vișinele, este un record în ceea ce privește conținutul de antocianină și cantitatea totală de polifenoli din fructe (10-20 g / kg polifenoli, 4,0-8,5 g / kg antocianină) .
Stresul oxidativ
Stresul oxidativ (stresul de oxigen, încărcarea oxigenului) este o stare de dezechilibru între radicalii liberi și antioxidanții din organism. Atât radicalii liberi, cât și antioxidanții apar în mod natural în organism, deoarece sunt esențiali pentru desfășurarea corectă a numeroase procese de viață. Atâta timp cât există un echilibru între ele, corpul funcționează corect. Cu toate acestea, atunci când producția de radicali liberi crește sau activitatea antioxidantilor scade, apare așa-numitul stres antioxidant. Când oxigenul este transformat în energie în organism, unele dintre moleculele sale sunt eliberate sub formă de așa-numiți radicali liberi de oxigen – compuși care distrug tot ceea ce întâlnesc pe drum. Cum fac acestea? Oxidanții au un electron nepereche, așa că se străduiesc în mod constant să recupereze un electron dintr-o altă celulă pentru a-l atașa la acest electron. Acest proces duce la dezintegrare și deteriorarea celulelor și, astfel, la întreruperea funcționării lor. Formele reactive de oxigen pot provoca daune tuturor bio-moleculelor prezente în organism, inclusiv proteinelor, grăsimilor și ADN-ului celulelor, ceea ce duce la mutații. În cazuri extreme, oxidanții pot duce la moartea celulelor. Acțiunea distructivă a radicalilor liberi este împiedicată de antioxidanți, care le dau electronul liber și astfel elimină excesul lor din organism. Hrana este sursa principală a majorității antioxidanților, cum ar fi carotenoizii, polifenolii și vitaminele C, A și E. Aceste vitamine nu sunt sintetizate în organism și trebuie furnizate cu alimente.
Stresul oxidativ este de obicei cauzat de factori externi:
- stres;
- exercițiu intensiv, regulat;
- poluarea mediului;
- expunere excesivă la lumina soarelui (băi solare excesivă)
- fumatul
- contactul cu metale grele: plumb, cadmiu și mercur, precum și cu oxizi de azot prin emisii alimentare sau auto;
- luarea anumitor medicamente – contracepție, antidepresive, steroizi și anticoagulante;
Vârsta este de asemenea importantă, deoarece mecanismele de apărare ale organismului împotriva excesului de radicali liberi sunt semnificativ slăbite de-a lungul anilor. O cauză importantă a stresului oxidativ este și alimentația necorespunzătoare, inclusiv consumul de:
- alimente puternic procesate, pulverizate cu pesticide și fructe și legume fertilizate artificial;
- produse cu mucegai (în principal legume și fructe) – tăierea fragmentelor de fructe, legume sau pâine mucegăite și consumul restului produsului;
- produse afumate (hidrocarburile aromatice dăunătoare sunt produse în timpul fumatului);
- mâncare prăjită, arsă (compușii aminici care sunt distructivi pentru sănătate se formează în timpul prăjirii, sunt prezenți și în produsele arse);
- carnea vindecată (sunt prezente nitrozaminele dăunătoare);
- alcool;
Excesul de radicali liberi în timpul stresului oxidativ contribuie la deteriorarea vasculară, precum și la oxidarea colesterolului LDL „rău” din endoteliul vaselor de sânge, conduc la dezvoltarea aterosclerozei și a bolilor aferente ale sistemului cardiovascular, cum ar fi infarctul miocardic, accident vascular cerebral sau boala coronariană. În timpul stresului oxidativ, oxizii grași (lipide) din membranele celulare ale pielii și proteinele structurale (în special colagenul) sunt de asemenea oxidate, ceea ce determină îmbătrânirea prematură a pielii. Stresul oxidativ poate provoca, de asemenea, multe boli ale pielii, inclusiv melanomul foarte periculos. Acesta este doar unul dintre numeroasele tipuri de cancer care se pot dezvolta. Excesul de radicali liberi duce la deteriorarea ADN-ului, adică materialul genetic al celulei, ceea ce poate duce la formarea oricărui cancer. Stresul oxidativ poate fi, de asemenea, una dintre cauzele bolilor neurodegenerative (boala Parkinson, boala Alzheimer), deoarece neuronii sunt mai susceptibili la deteriorarea oxidativă decât alte celule. În plus, stresul oxidativ poate duce la dezvoltarea bolilor ochilor, plămânilor, stomacului, rinichilor, tractului urinar și a oricărui alt sistem și organ.
Sănătatea inimii
Ateroscleroza, hipertensiunea arterială și, în consecință, atacul de cord sau accidentul vascular cerebral sunt principalele cauze ale morții premature. Hipertensiunea arterială este cauzată de acumularea plăcii aterosclerotice și a colesterolului rău, care sunt simptome ale stresului oxidativ cronic. Cercetările arată că poate fi prevenită prin activitatea fizică și menținerea unei diete adecvate bazate pe fructe și legume. Consumul de antioxidanți inhibă formarea de focare aterosclerotice. Antocianinele conținute în aronia reduc concentrația totală (TC) de colesterol LDL (LKDL-C) și trigliceride (TG) și încetinesc rata de câștig în masă de grăsime. După două luni de terapie cu extract de aronia și teste clinice în pacienții cu hipertensiune arterială, tensiunea arterială și nivelul de colesterol au scăzut semnificativ. Preparatele aronia sunt eficiente în tratarea pacienților cu sindrom metabolic. Caracteristica acestui sindrom este obezitatea abdominală și rezistența la insulină. La fel ca „paradoxul francez”, în care consumul de vin roșu, în timp ce se consumă o cantitate mare de grăsimi animale saturate, nu provoacă o creștere a colesterolului rău, rolul aroniei în prevenirea bolilor cardiace și cardiovasculare se poate dovedi a fi un „paradox antioxidant polonez”. Mai multe conserve de aronia în dietă, precum și suplimentarea cu extract de aronia, reduc riscul de atac de cord.
Previne cancerul
Factorii cancerigeni apar în mediul nostru într-un mod natural (de exemplu, radiații UV), dar nivelul acestora este crescut de poluare (otrăvire de mediu, unele produse din industria chimică, fumuri de eșapament auto, fumat, metale grele și nitrosamine în dietă etc. ). Este dificil să eviți aceste amenințări atunci când trăiești într-un oraș mare, dar pot fi reduse la minimum prin utilizarea produselor cu proprietăți anti-cancerigene în dietă. O creștere a riscului este legată de vârstă, de un stil de viață sedentar, dar la fel de mult ca o treime din toate cazurile de cancer au cauze dietetice și modificările dietetice le pot preveni; 30-35% din cazurile de cancer sunt legate de fumat. Alte componente ale alimentelor vegetale au un rol important în prevenirea cancerului, adică fibre dietetice care nu sunt absorbite (până recent tratate ca inutile). Astăzi, se știe că lipsa lor în dietă încetinește trecerea maselor alimentare și provoacă un contact mai lung al componentelor lor cu pereții stomacului și intestinelor. Polifenolii continuti in aronia reduc frecventa mutatiilor genice, iar daca apar modificari neoplazice, utilizarea extractelor de polifenol inhiba dezvoltarea lor. Polifenolii cu proprietăți antioxidante puternice și anti-radicale pot fi eficienți în prevenție, deoarece lucrează pentru reducerea efectului cancerigenelor asupra organismului, neutralizează radicalii liberi înainte de a putea deteriora biomoleculele din celulă.
Îmbunătățește funcția creierului
Respectând ipoteza de îmbătrânire radicală, deteriorarea oxidativă cauzată de radicalii liberi începe să se acumuleze în organism în jurul vârstei de patruzeci de ani, deoarece mecanismele enzimatice funcționează mai puțin eficient. Aceasta duce la degenerarea țesuturilor, la dezvoltarea patologiilor, a bolilor și în final la moarte. La baza bolilor neurodegenerative și a îmbătrânirii normale se află oxidarea proteinelor din creier, ceea ce înseamnă că, odată cu vârsta, funcțiile cognitive ale creierului legate de memorie și învățare sunt reduse. Compușii obținuți din plantele de faminamină cu proprietăți antioxidante sunt de ajutor în inhibarea sau încetinirea procesului de proteine. oxidarea, adică îmbătrânirea, deoarece leagă radicalii liberi implicați în procesul de degenerare neuronală, livrarea zilnică a unei doze adecvate de antioxidanți de aronia ajută la reducerea mortalității neuronale și, astfel, la riscul de boli neurodegerative. Prin urmare, Aronia este o plantă minunată, care are capacitatea de a reduce schimbările de îmbătrânire în organism. Proprietățile antioxidante ale aroniei împiedică efectele negative ale radicalilor liberi în organism și deteriorarea celulelor.
Nutriția pentru ochi
După vârsta de 40 de ani, ochii încep să îmbătrânească și aprox. 10% din populație cu vârste cuprinse între 65 și 75 de ani suferă de o reducere dramatică a vederii cauzată de degenerarea maculară legată de vârstă (AMD), de 2,5 ori mai des ca urmare a fumatului de țigări, ceea ce sugerează că poate fi asociat cu stresul oxidativ și deteriorarea cauzate de radicalii liberi. Toate complicațiile vizuale, cum ar fi observarea la distanță, vederea scurtă, percepția inegală a semnalelor de către ochiul stâng și cel drept, orbirea culorilor, adaptarea lentă a ochilor la întuneric, provoacă numeroase probleme la locul de muncă și în viața de zi cu zi. Bolile mai grave, cum ar fi diabetul sau glaucomul, condamnă deseori pacienții la handicap permanent. Aceste boli pot fi prevenite și efectele lor pot fi atenuate. Luați preparatele de aronia și aveți grijă de ochii voștri! Aronia este utilizata în tratamentul afecțiunilor de microcirculație la nivelul globilor oculari, la vederea scurtă progresivă și degenerativă, în așa-numitele retinopatii la diabetici, în modificări senile, asociate cu deficiențe de vedere. Factorii activi din aronia neagră pot fi folosiți cu succes în prevenirea bolilor oculare, ameliorează și tulburările de vedere și reprezintă o speranță pentru pacienții cu glaucom. Antocianele conținute în aronia accelerează regenerarea rodopsiei, adică pigmentul prezent în staminele retinei care permite viziunea corectă a culorilor, datorită căruia ochiul înregistrează rapid imaginea și distanțele obiectelor și se adaptează crepusculului și întunericului. Un număr semnificativ de factori care provoacă boli de ochi privesc tulburări cardiovasculare și ale sistemului nervos. Prin urmare, utilizarea preparatelor care conțin antocianine este benefică în prevenirea acestor boli.
Aronia si glicemia
Aronia ar trebui consumată în primul rând de persoanele care suferă de diabet înainte de sarcină, de femeile care s-au îmbolnăvit de diabet în timpul sarcinii și de toți cei care se tem de boală, deoarece au predispoziții justificate la aceasta, potrivit cercetărilor, aronia este o armă naturală în lupta pentru nivelurile corecte de zahăr. Diabetul se caracterizează printr-un nivel crescut de glucoză în organism și este însoțit de stres oxidativ. Este una dintre principalele boli ale societății, dar se dovedește că putem să o prevenim noi înșine. Când nivelul de zahăr din sânge crește, concentrația de vitamina C și vitamina E scade, iar capacitatea antioxidantă a lichidelor corporale scade. Pentru a preveni slăbirea barierei antioxidante, este recomandabil să consumi suplimente care conțin antioxidanți. Aronia previne deteriorarea vaselor de sânge, caracteristic diabetului, ceea ce duce la deteriorarea vaselor mici din ochi (retinopatie diabetică), picioare (picior diabetic) și vase coronariene ale inimii. Medicii recomandă includerea preparatelor de aronia în dieta pacienților cu aceste probleme. Antocianinele au, de asemenea, capacitatea de a stimula celulele pancreatice să producă insulină. Datorită conținutului ridicat de acid aronian, aronia poate fi un supliment alimentar valoros pentru persoanele cu așa-numitul „sindrom metabolic” (obezitate, diabet, hipertensiune arterială, ateroscleroză).
Beneficii pentru piele
Nivelul radicalilor liberi și speciilor reactive de oxigen este mai mare în celulele pielii persoanelor îmbătrânite, ceea ce duce la stres oxidativ. Cauzele îmbătrânirii rapide a pielii includ excesul de lumină solară, fumatul și alimentația precară. Radiația UVA reprezintă 90% din radiațiile care ajung la suprafața pământului, dar UVB este de 1000 de ori mai puternică în producerea de daune solare și este în principal responsabil pentru degradarea fibrelor de colagen și a cancerului de piele. Antocianinele conținute în aronia au o capacitate extraordinară de a absorbi radiațiile solare dăunătoare organismului nostru. Acționează ca filtre UV naturale. Prin urmare, acestea se protejează împotriva îmbătrânirii pielii. Oamenii care au „supradozat” soarele în prima lor zi de vacanță trebuie să consolideze bariera antioxidantă a organismului. Când mergeți la plajă sau într-o excursie pe vreme însorită, este bine să luați suc de aronia cu dvs., care va compensa lipsurile și vă va proteja de efectele adverse ale radiațiilor solare. Procesul de reînnoire a pielii se bazează pe faptul că cascadele radicalilor liberi, care provoacă oxidarea proteinelor pielii, sunt eliminate. Pielea capătă timp pentru procesele de regenerare. Catehinele prezente în extractul de aronia au și efecte antiinflamatorii și bacteriostatice, ceea ce aduce efecte senzaționale în situația tratamentului acneic, precum și în stările inflamatorii ale pielii cauzate, de exemplu, de alergie.
Îmbunătățirea sistemului imunitar
Este recomandabil să includeți produse aronia în dietă, deoarece, după cum știm cu toții, este mai ieftin și mai bine să preveniți decât să vindecați. În aronia veți găsi antocianine, leucocanine, quercetină, rutină și catehine. Acest amestec de antioxidanți naturali face corpul nostru capabil să combată radicalii liberi, bacteriile și virusurile. În plus, o doză specială de vitamine C, E, PP și din grupul B va face ca sistemul nostru imunitar să reziste puternic la degenerarea celulelor. Mineralele, vitaminele și antioxidanții care conțin aronia sunt absorbite cu ușurință și susțin puternic celulele sistemului imunitar. Aronia are multe avantaje, care funcționează bine în prevenirea multor boli. Este benefic pentru sănătate sub orice formă. Nu există contraindicații pentru utilizarea sa, de asemenea, cu utilizarea simultană a medicamentelor de origine naturală sau sintetică. Până în prezent nu s-au observat interacțiuni aronice sau alergie la aronia. Nu au fost raportate efecte nedorite. Produsele Aronia sunt disponibile fără rețetă și nu sunt dăunătoare atunci când sunt utilizate conform recomandărilor producătorului. Aronia are cea mai mare valoare antioxidantă a tuturor fructelor existente!